DE HAMSTRING BLESSURE | Fysiotherapie-Nijmegen.com

BLOG

DE HAMSTRING BLESSURE

By LT | In Geen categorie | on september 24, 2013
Om een hamstring blessure te begrijpen moet je eerst een aantal systemen van het lichaam begrijpen.
We hebben er verschillende:

Het bloedvatensysteem

Het spijsverteringsstelsel

Het Cranio-sacraal systeem

Het zenuwstelsel
Het lymfe systeem
De cel
En dan uiteindelijk het systeem van de botten en de pezen en spieren.
U begrijpt dat de spieren precies doen wat het lichaam vraagt. Stelt u eens voor. U hebt een gescheurde spier en een gebroken been en een slagaderlijke bloeding. WAT moet u nu doen. Denk daar eens over na zonder verder te lezen.
Als ik u was zou ik eerst de slagader dichtdrukken anders kunt u het waarschijnlijk niet meer na vertellen, en bloed u waarschijnlijk dood. Hierna is het handig om het been te spalken en pas daarna komt de spierscheur aan de beurt. U snapt het al, “de spier is in biologische rangorde de laagste die er is, dus kunnen we wel spier versterken om de symptomen te onderdrukken, maar we lossen het probleem er niet mee op.
Hoe doen we dat dan wel? …… Ik heb het al gezegd, het is een ingewikkeld verhaal, en het meest eenvoudig om het even kort uit te leggen en later een uitgebreidere verklaring te geven.
Door alle littekens die we in ons leven oplopen staan we steeds strakker in ons vel, onze stappen die we nemen worden steeds korter naarmate we ouder worden. Je ziet dit aan oude mensen die heel kleine pasjes nemen. Door deze spanning heb je dus naarmate je ouder word steeds eerder een hamstring blessure.
Nu de uitgebreide uitleg.
Het systeem van de bloedvaten.
Als je een anatomie boek voor je legt, en je gaat de bloedvaten bekijken, zie je dat dit begint bij het hart. Vanuit het hart gaat je Aorta met een grote boog omhaag om daarna langs de wervelkolom weer naar beneden te gaan en ter hoogte van de navel te splitsen om via de liezen de benen in te duiken, tot het uiterste puntje van je tenen.
De andere kant gaat via de Aortaboog je hoofd in.
Je kleine bloedsomloop gaat van je hart naar je longen en weer terug.
Als je nu ergens schade aan een bloedvat hebt zal het lichaam zijn maatregelen nemen. Het zal niet lijdzaam toezien dat je leeg bloed.
Stel ik heb last van maagzuur.Nu weet iedereen die daar last van heeft dat dit ontzettend brand. Als je een hand in de maag zou stoppen (die is zuur en hier komt dat zuur vandaan), is die na 3 kwartier op je botjes na verdwenen. Opgelost in het zuur. Als je nu weer het anatomie boek erbij pakt en je ziet dat achter de slokdarm de Aorta loopt, dan zul je begrijpen als je vaak last hebt van maagzuur, je slokdarm door kan branden en je Aorta schade op kan lopen. Deze Aorta zal dan direct aan de slokdarm gaan verkleven, omdat we anders dood bloeden. Nu zit ik met een litteken, en een plek die niet meer langs elkaar beweegt. Nu heeft de Aorta de wervelkolom helemaal in zijn armen. Bij iedere wervel gaat er een tak van de Aorta de wervelkolom in. Dus zet je op dit moment ook de wervelkolom vast. Hierdoor word je niet soepeler. Je kunt op dit moment niet meer ver genoeg naar beneden en zal dus eerder je hamstring verrekken.
Nog een…….. Je hebt als kind last gehad van Kroep. Als je weer een anatomie boek erbij pakt zal je zien dat de boog van de Aorta over de linker bronchie hangt. Kroep is een verstikking trauma, met als gevolg dat de bronchie spastisch omhoog blijft staan, waardoor al je bloedvaten omhoog blijven staan en je dus weer niet ver genoeg naar beneden kan.
Je snapt nu vanzelf wel dat operaties hier ook van invloed zijn op het hele systeem. Je zult maar aan een zaadbal geopereerd zijn, Dit geeft ontzettend veel spanning aan de voorkant van je bekken, waardoor je lies geknepen staat, en je billen naar achter komen. Dit geeft wel heel veel spanning op je hamstring.
Probeer je billen maar naar achter te doen en dan je been naar voeren op te tillen, en doe dat ook meer eens zonder dat je de billen naar achter doet. Dit is een heel verschil.
Het Systeem van de bloedvaten deel 2
We hebben al besproken wat en gebeurt bij schade aan de bloedvaten van buiten af. Maar er kan ook schade aan de bloedvaten ontstaan door verkeerd voeding gedrag. Wat denk je dat dit met de soepelheid (elasticiteit) van de bloedvaten doet.
Tegenwoordig eten we heel veel vlees. De kwaliteit van dit vlees is van dien aard dat de varken niet meer groeit van groenafval, maar van alles te eten krijgt, zoals granen, maïs en rest afval uit de industrie. De koe vergaat het al niet veel beter en we spreken al helemaal niet meer over de kip, omdat dit absoluut niet gezond kan zijn om te moeten vechten om een plekje in een bom volle schuur. Deze kippen moeten eigenlijk lekkere wormpjes eten.
Door de hoeveelheid granen die in het diervoedsel zit en doordat de dieren bijna niet meer bewegen is de samenstelling van het vlees zo dat je er gemakkelijk ontstekingen van kan krijgen. Als je dan ook nog veel melk drinkt, dan krijg je hier nog meer dierlijke eiwitten binnen.
Deze dierlijke eiwitten zijn ook nog eens moeilijk verteerbaar, omdat in een spiervezel van een fokdier veel celkernen(soms 200) zitten, en deze DNA bevatten. Nu is DNA nog sterker dan staaldraad, dus kun je wel snappen dat dit heel wat werk is voor het lichaam.
Maar door de grote hoeveelheid aan granen, maken de dieren een te grote hoeveelheid LINOLZUUR aan. En als hier geen tegenwicht voor is krijgen we ontsteking.
Het tegenwicht hiervoor is heel simpel VIS(niet gekweekt, omdat gekweekte vis ook word gevoed met granen). Maar dat wordt tegenwoordig veel te weinig gegeten. De EPA uit visolie is een natuurlijke ontstekingsremmer. De DHA uit visolie is weefsel bouwstof. Als je dan ook nog olijfolie eet bescherm je de cellen ook nog eens tegen schade.
Te veel plak in je slagaders is ook niet handig. Nu vormen 6 moleculen Fructose het skelet van een molecuul van een Tri Glyceride. Dit is de plak in je vaten. Als dit er zit komen de Macrofagen(antilichaampjes) en vreten zich vol aan de plak en kunnen omdat ze te groot geworden zijn niet meer uit de bloedbaan, met als gevolg dat je dicht slipt en schade aan je bloedvaten krijgt.
En als je bedenkt dat in 1 liter cola 50 gram fructose zit, dan snap je ook dat je vaten van alle suikers dichtslippen. Overigens bevat 3 kilo bananen ook 50 gram fructose, alleen eet niemand die op een dag en is een banaan eten dus gewoon gezond.
Ook hier geld weer schade is minder beweging in je lichaam.

No Comments to "DE HAMSTRING BLESSURE"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

COPYRIGHT ©FY-FIT Fysiotherapie nijmegen 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
privacyreglement
WEBSITE BY FysioMarketeers