Geriatrie fysiotherapie… waarom? | Fysiotherapie-Nijmegen.com

BLOG

Geriatrie fysiotherapie… waarom?

By Auke Huinink | In Nieuws | on augustus 1, 2019

Als mensen ouder worden, verandert het lichaam, zowel de buitenkant als de binnenkant. Helaas gaat dit vaak gepaard met kwaaltjes en klachten. Aan het ouder worden zelf kunnen we niet zoveel doen… aan het omgaan met ouder worden gelukkig wel.

De geriatriefysiotherapeut is opgeleid om in een breed kader te kijken naar de ouder wordende mens. Maar…wat betekent dat nou?

Veel mensen raadplegen de huisarts omtrent klachten aan het bewegingsapparaat, zoals bijvoorbeeld steeds moeilijker kunnen lopen. Regelmatig is de hulpvraag helemaal niet zo heel duidelijk te formuleren. Er zijn immers vaak een heleboel klachten, zoals kortademigheid, minder kracht, problemen met het evenwicht, die opeengestapeld maken dat het ineens niet meer zo vanzelf is om boodschappen te doen, met de bus te gaan, of die vriendin op te zoeken die u al lang niet gezien heeft. De huisarts of praktijkondersteuner kan u verwijzen naar de geriatriefysiotherapeut om te laten onderzoeken wat voor u in uw situatie nodig zou kunnen zijn om de klachten te verminderen.

Hoe werkt de geriatriefysiotherapeut?
De geriatriefysiotherapeut zoekt met u bij de aanmelding uit wat er aan de hand is en neemt daar de tijd voor. U kunt hiervoor in de praktijk een afspraak maken, maar ook kan de intake en eventuele behandeling aan huis plaatsvinden wanneer het niet lukt om naar de praktijk te komen. Natuurlijk staat het vrij om daarbij uw partner of mantelzorger(s) aanwezig te laten zijn.

Wanneer duidelijk is wat de hulpvraag is, kunt u beslissen of u begeleid wilt worden om deze problemen zo goed mogelijk op te lossen. Soms betekent dat een advies volgen om iets op een bepaalde manier aan te pakken en soms betekent dat op maat gemaakte oefeningen uitvoeren. De therapeut overlegt met u wat u wilt, kunt en wat haalbaar is voor u op dat moment. De therapeut heeft oog voor u, uw omgeving, woonsituatie en overlegt zo nodig met aanwezige zorg om u heen, zoals bijvoorbeeld thuiszorg.

Actueel
De zomermaanden zijn voor veel ouderen best zwaar vanwege het warme weer. Als mensen ouder worden is het lastiger voor het lichaam zich aan te passen aan de warmere omstandigheden. De geriatriefysiotherapeut kan u bijvoorbeeld informatie en advies geven over hoe hiermee om te gaan.

Mocht u meer willen weten over of uw klachten, neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Mw. Auke Huinink
Geriatriefysiotherapeut MSc.
ParkinsonNet therapeut

No Comments to "Geriatrie fysiotherapie… waarom?"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

COPYRIGHT ©FY-FIT Fysiotherapie nijmegen 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
privacyreglement
WEBSITE BY FysioMarketeers