Hoe werkt het nou met die zorgverzekeringen? | Fysiotherapie-Nijmegen.com

BLOG

Hoe werkt het nou met die zorgverzekeringen?

By Heidi | In Nieuws | on februari 28, 2019

In deze blog wil ik graag wat meer inzicht verschaffen in de wirwar van regels rondom de vergoeding vanuit zorgverzekeringen, want wanneer wordt nou de fysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering, de basisverzekering of je eigen portemonnee?

Waarom dit onderwerp?
Toen ik twee jaar geleden de functie van praktijkondersteuner over ging nemen, kwam ik uit een totaal andere branche en was het fenomeen zorgverzekeringen en de regels rondom de vergoeding van fysiotherapiebehandelingen abracadabra voor mij. Inmiddels kan ik zeggen dat het kwartje is gevallen en hoop ik middels deze blog ook voor de leek wat duidelijkheid te verschaffen.


De aanvullende verzekering
Afgelopen december hebben veel mensen weer voor de keuze gestaan: moet ik mij aanvullend verzekeren en zo ja, voor hoeveel behandelingen? Zouden we een blik in de toekomst kunnen werpen werd deze keuze zoveel makkelijker…

Maar ervan uitgaande dat er gekozen is voor een aanvullende verzekering, dan zal de fysiotherapie vanuit dit potje vergoed worden, totdat het aantal behandelingen overschreden is. Op dat moment krijgen wij bij het indienen van de declaratie van de zorgverzekering de melding dat het maximum aantal vergoedingen bereikt is en moeten wij de rekening zelf bij de patiënt indienen. Dit zorgt nog wel eens voor verrassingen, doordat de patiënt in de loop van het jaar de tel een beetje kwijtgeraakt is en wij in ons systeem niet kunnen zien wat bij een andere fysiotherapeut al opgebruikt is uit de aanvullende verzekering. Vandaar ons advies om altijd zelf bij de zorgverzekering te informeren naar de actuele status.


De basisverzekering
Wanneer is gekozen is voor alleen een basisverzekering, zal de fysiotherapie altijd door de patiënt zelf vergoed moeten worden, tenzij er voor de klacht een chronische machtiging afgegeven is. En daar wordt het nog iets ingewikkelder…

De chronische machtiging
Wanneer er bij bepaalde aandoeningen een chronische machtiging door de zorgverzekeraar is afgegeven, mag er vanaf de 21
e behandeling vergoed worden vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen moeten dan dus altijd eerst zelf betaald worden of worden (deels) vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Wanneer u bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor 12 behandelingen per jaar heeft, moeten er nog 8 behandelingen zelf bekostigd worden, voordat er vergoeding vanuit de basisverzekering plaatsvindt. En dan komt het eigen risico nog om de hoek kijken….


Het eigen risico
Wanneer er namelijk aanspraak gemaakt wordt op de basisverzekering heeft iedere Nederlander te maken met een eigen risico van tenminste € 385,00 voordat de zorgverzekering de vergoeding voor zijn rekening neemt. Wanneer er verder nog geen zorgkosten (zoals bv ziekenhuisopname, medicijnen, etc) gemaakt zijn, zal dus eerst het eigen risico opgebruikt moeten worden voordat er vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Dit geldt dus ook voor de vergoeding bij Claudicatio, COPD en Artrose die tegenwoordig vanuit de basisverzekering vergoed worden (het aantal behandelingen hierbij is wel beperkt). Dit lijkt dus een gunstige maatregel, maar pakt soms uit als een onaangename financiële verrassing. Laat u dus goed informeren.

Hopelijk is hiermee het een en ander duidelijk geworden. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met uw zorgverzekeraar of met onze praktijk: 024-3447833

No Comments to "Hoe werkt het nou met die zorgverzekeringen?"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

COPYRIGHT ©FY-FIT Fysiotherapie nijmegen 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
privacyreglement
WEBSITE BY FysioMarketeers