Het hooikoortsseizoen is weer begonnen | Fysiotherapie-Nijmegen.com

BLOG

Het hooikoortsseizoen is weer begonnen

By Christiaan Uil | In Nieuws | on april 2, 2019

Niezen, dikke ogen en een loopneus; het hooikoortsseizoen is weer begonnen.
Mijn naam is Christiaan Uil, algemeen fysiotherapeut bij Fy-fit Fysiotherapie Nijmegen.

In deze blog komt het onderwerp hooikoorts aan bod.

Door middel van informatie en eigen ervaringen wil ik meer inzicht geven in deze aandoening en de behandeling die wij hiervoor inzetten.

Het is weer lente, de tijd dat de symptomen van hooikoorts weer opspelen.
Wellicht heeft uzelf, of iemand in uw omgeving last van de klachten die dit met zich meebrengt, wat leidt tot forse ergernissen. Wat niet bij iedereen bekend is, is dat Medical Taping door de Fysiotherapeut een bijdrage kan leveren aan het verminderen en/of verhelpen van de symptomen van hooikoorts door middel van het inzetten van Medical Tape op de rug en eventueel de borstspieren. Het uitgangspunt van deze methode is dat er middels externe huidprikkeling invloed kan worden uitgeoefend op het neurogene stelsel.

Hoe werkt dit precies zult u zich afvragen?

Er bestaan verschillende ideeën over de positieve resultaten van deze tape. Een daarvan is dat er een wisselwerking tussen de spieren, de huid en de longen bestaat. Door Medical Tape te plaatsen op dit deel van de rug, kan de tape invloed uitoefenen op de longen. Deze prikkeling leidt tot een kalmerende werking, zodat het lichaam bij hooikoorts minder zal reageren en stoffen aan zal maken voor een allergische reactie. Daarnaast wordt ook gedacht dat het prikkelen van de huid een remmend effect heeft op het vrijkomen van histamine, de stof die zorgt voor de allergische reactie kenmerkend bij hooikoorts.

Wellicht bent u geïnteresseerd geraakt in het inzetten van Medical Tape voor uw hooikoorts en vraagt u zich af hoe vaak deze tape moet worden aangebracht. Goed nieuws! Uit ervaring is gebleken dat na een eerste keer tapen al direct een positief effect merkbaar is. In de praktijk leggen wij deze tape vaak drie keer aan, welke ook tijdens het douchen kan blijven zitten. Ikzelf zet deze methode regelmatig in en zie bij 80% van de patiënten positieve resultaten in het verminderen van de symptomen van hooikoorts. Eén van mijn patiënten heeft verschillende jaren middels medicatie geprobeerd zijn klachten onder controle te krijgen, helaas zonder succes. Het driemaal aanleggen van de Medical tape in het begin van het hooikoortsseizoen heeft bij deze patiënt geleid tot het verdwijnen van de symptomen, iets dat medicatie niet voor hem heeft kunnen
bewerkstelligen. Hoewel de werking van deze tape (nog) niet wetenschappelijk bewezen is, liegen de resultaten in de praktijk er niet om en zetten wij deze methode vaak in! Kortom, deze behandelmethode is laagdrempelig en zeker de moeite waard om in te zetten als u last heeft van hooikoorts.

Heeft u last van hooikoortsklachten en bent u geïnteresseerd in onze behandeling?
Neem dan contact op met onze praktijk op 024-3447833.

No Comments to "Het hooikoortsseizoen is weer begonnen"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

COPYRIGHT ©FY-FIT Fysiotherapie nijmegen 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
privacyreglement
WEBSITE BY FysioMarketeers