fbpx

Zit er nou een knoop in mijn spier?

Knoop in spier

Mijn naam is Dave van Perlo, algemeen fysiotherapeut bij Fy-fit Fysiotherapie Nijmegen. In deze blog komt het onderwerp spierknopen (oftewel triggerpoints) aan bod. Door middel van eigen ervaringen en kennis uit bestaande wetenschap probeer ik wat inzicht te verschaffen in dit fenomeen.

Waarom dit onderwerp?
Een maand of 2 geleden heb ik de cursus Dry Needling gevolgd. Hierin kwam vaak het woord ‘triggerpoint’ aan bod. Voor veel mensen beter bekend als spierknoop. Omdat het voor veel mensen nog onduidelijk is wat nou precies zo’n triggerpoint is en zelfs de cursisten van de cursus Dry Needling er verschillende opvattingen over hadden, besloot ik hier een blog over te schrijven.

Wat zijn nou toch die ‘beroemde’ spierknopen? 
Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen: “Volgens mij zit er een knoop in mijn nek”. Maar wat zijn precies die spierknopen?
Spierknopen worden ook wel triggerpoints genoemd. Dit omdat wanneer er op gedrukt wordt, direct de kenmerkende klachten opspelen. De klachten kunnen op de plaats zitten waar de druk gegeven wordt, maar kunnen ook ergens anders in het lichaam ervaren worden. Heel kenmerkend is dat dat de pijn dof en zeurend aanvoelt. Wanneer je last hebt van myofasciale pijn (myo is het latijnse woord voor spier en de fascia is het vlies waarin de spier zich bevindt) is het moeilijk te lokaliseren pijn. Het is niet een plek die je precies kunt aanwijzen, maar vaak uitstralend naar andere locaties.
Zoiets als: “wanneer ik hier druk, doet het daar en daar en daar zeer”. Het probleem van myofasciale pijn is dus dat het vanuit de spier maar ook vanuit het omliggende vlies komt. Hierdoor is het vaak lastig om precies aan te wijzen waar de klachten zitten.

Hoe kom ik nu aan die triggerpoints?
Een aantal van de meeste voorkomende oorzaken:
– acuut trauma, zoals bijvoorbeeld een val
– langdurige, herhalende bewegingen, zoals het voorbeeld van de schouder hieronder
– verkeerde houding
– vermoeidheid en/of stress
In sommige gevallen kunnen triggerpoints ontstaan door chronische aandoeningen.

Een bekend voorbeeld
Waarschijnlijk heeft iedereen dit wel eens meegemaakt: je hebt te lang achter je laptop gewerkt en wanneer je even probeert uit te rekken, is het hele gebied rondom de nek en schouder stijf en pijnlijk. Als dit eenmalig is, dan is het vaak nog makkelijk eruit de krijgen door wat rekoefeningen. Zit je meerdere malen langdurig achter de laptop in een verkeerde houding, dan kunnen er triggerpoints ontstaan. Wanneer er sprake is van een spierknoop, dan is het rekken vaak ook vrij gevoelig en dat komt omdat deze knoop niet makkelijk van zich laat winnen.

Is er iets te doen aan deze triggerpoints?
Jazeker! In eerste instantie is het van belang dat de juiste diagnose wordt gesteld. Het is belangrijk om dit te laten doen door een fysiotherapeut die bekend is met de diagnose en behandeling van triggerpoints. De fysiotherapeut kan de samenhang tussen eventueel meerdere triggerpoints herkennen en kan vanuit hier de behandeling in samenspraak opstarten. Hoe de triggerpoints zijn ontstaan bepaalt vaak de inhoud van de behandeling. Bij ons in de praktijk merken wij dat Dry Needling een positief effect geeft wanneer het gaat om de bestrijding van triggerpoints.

Wil je nou meer weten over Dry Needling, kijk dan gerust op onze website http://fysiotherapienijmegen.nl/Behandeling/dry-needling/ voor meer informatie of neem contact op met onze
praktijk: 024-3447833

Deel deze pagina
Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Stel een vraag via WhatsApp