fbpx

Wat is psychosomatische fysiotherapie?

Vaak is er voor lichamelijke klachten een medische diagnose, echter kan er soms geen duidelijke lichamelijke oorzaak gevonden worden. Er wordt dan al snel gedacht aan een psychisch probleem. Veel mensen vinden dit verwarrend, want zij ervaren toch echt lichamelijke symptomen. Deze patiënten gaan vaak naar huisarts en specialisten om antwoord te krijgen op hun vragen. Meestal zonder bevredigend resultaat. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een groot verschil maken.

Fysiotherapie Nijmegen

Wat is psychosomatische fysiotherapie?
De psychosomatisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van (langdurige)klachten die samenhangen met spanning, stress, angst, pijn, vermoeidheid en/of andere onbegrepen klachten. Bij ‘psychosomatische klachten’ spelen niet alleen lichamelijke, maar ook psychische en sociale aspecten een rol. In de behandeling zal er dus aandacht zijn voor alle drie deze aspecten. De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is vaak niet direct duidelijk. Bij psychosomatische klachten is er vaak een verstoring in het evenwicht tussen belasting (last/gewicht dat gedragen moet worden, of dat op een persoon rust) en belastbaarheid (last die een persoon of lichaamsdeel kan verdragen), of in het evenwicht tussen spanning en ontspanning. De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is vaak niet direct duidelijk.
Psychosomatische klachten kunnen zich bijvoorbeeld uiten in:

Duizeligheid
Vermoeidheid
Moeite met ontspannen
Druk op de borst of hartkloppingen
Onverklaarde gewricht- en spierpijn
Benauwdheid, problemen met ademhaling
Hoofdpijn, nek-, rug- en bekkenklachten
Onverklaarde maag-, darm- of buikklachten
Psychische klachten zoals:
Lusteloosheid
Over grenzen gaan
Problemen met slapen
Angstig en onzeker zijn
Moeite met concentratie
Piekeren en somberheid
Algeheel gevoel van onbehagen
Prikkelbaar, onrustig of gejaagd voelen
Niet kunnen genieten en ontspannen
Overmatig eten, roken, alcohol- en medicijngebruik
Veel voorkomende aandoeningen bij de psychosomatisch therapeut:

Burn-out
Depressie
Fibromyalgie
Hyperventilatie
Angststoornissen
Chronische of (te) lang aanhoudende pijnklachten
(Somatisch) Onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK)

Behandeling
Het eerste consult zal bestaan uit een uitgebreid gesprek, de intake. Tijdens deze intake inventariseren we de klachten. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van vragenlijsten. We proberen een verband te leggen tussen mogelijke oorzakelijke en/of in stand houdende factoren. Na de intake wordt er een individueel behandelplan opgesteld dat past bij u.
Vanaf het tweede consult wordt gestart met de behandeling. De psychosomatische fysiotherapeut maakt binnen de behandelingen gebruik van verschillende interventies.
Voorbeelden van interventies zijn:

Ontspanningstherapie
Bewegingstherapie
Runningtherapie
Mindfulness
Adembewustwording en ademtherapie
Verbeteren van het lichaamsbewustzijn door oefeningen
(Pijn)educatie
Communicatieve massage
Stressmanagement
Gedragsmatige coaching en begeleiding
Daarnaast is er aandacht voor uitleg over de klachten, adviezen en oefeningen voor thuis.

Samenwerking
Door de complexiteit van psychosomatische klachten werkt de psychosomatisch fysiotherapeut nauw samen met andere deskundigen. Denk hierbij aan huisarts, praktijkondersteuner van de huisarts (POH-GGZ), medisch specialist, psycholoog, bedrijfsarts en overige (para)medische disciplines.

  1. kom maximaal 5 minuten vóór uw afspraak
  2. kom alleen wanneer u geen verkoudheidsklachten, koorts of last van benauwdheid heeft
  3. kom (zoveel mogelijk) alleen, bij het begeleiden van een partner/ouder graag zoveel mogelijk in de auto wachten.
  4. neem een eigen grote en kleine handdoek mee
  5. houdt 1,5 meter afstand tot elkaar en onze medewerkers
  6. We werken met minder therapeuten tegelijk op de verschillende locaties en andere tijdschema’s om de drukte in de wachtkamer te verspreiden

Wie mogen we helpen?

Alle zorg mag worden opgepakt, maar wat er op afstand kan worden uitgevoerd dienen wij ook als zodanig uit te voeren. Hierdoor kan het voorkomen dat een behandeling zowel uit face-to-face behandelingen bestaat, als uit Online begeleiding.

De zorg voor de kwetsbare groep heeft een persoonlijke aanpak nodig. Wij proberen in overleg met u en indien gewenst met uw specialist te kijken welke situatie de meest veilige optie is. Wij hebben beschermende middelen tot onze beschikking of zullen eventueel bij u thuis komen.

Deel deze pagina
Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Herstellen van het coronavirus
Stel een vraag via WhatsApp