Het voordeel van groepstherapie | Fysiotherapie-Nijmegen.com

BLOG

Het voordeel van groepstherapie

By Koen Lensen | In Nieuws | on april 25, 2019

Beste lezer,
Mijn naam is Koen Lensen, Fysiotherapeut bij Fy-fit, en in deze blog wil ik jullie het een en ander vertellen over (oefen)therapie in groepsverband. Wanneer ik spreek vanuit mijn eigen ervaring, zie ik een verschil in resultaat tussen individuele therapie en groepstherapie. Mensen die gemotiveerd worden door andere mensen, die bekend zijn met dezelfde soort klachten, hebben veel baat bij groepstherapie. Ook worden ze gestimuleerd doordat ze groepsgenoten zien trainen, waardoor ze extra hun best willen doen.

Deelnemers vinden het over algemeen prettig om gestuurd te worden door een trainer/fysiotherapeut, maar missen soms iemand die dezelfde klachten hebben ervaren. Ik krijg regelmatig opmerkingen als: ‘Jij weet niet hoe ik me voel’ of ‘ik vind het moeilijk om mijn klachten goed aan te geven, omdat je het moet voelen’. Zij voelen zich dan vaak klagers. Wanneer er iemand in de groep zit die dezelfde problemen (gehad) heeft, wordt de drempel lager om dit aan te geven. Hierdoor versterken de deelnemers elkaar en zorgen ze voor positieve energie.

Doordat ikzelf als fysiotherapeut ook motivatie haal uit een oefengroep, kan ik meer enthousiasme brengen in deze groep. Dit is voor mij ook de reden geweest om een oefengroep op te starten in de wijk, waarbij deze factoren een belangrijke rol spelen. Zo geef ik iedere donderdagmorgen leiding aan een wandelgroep door de Weezenhof. Dit is een groep van +/- 10 deelnemers die altijd met plezier naar buiten gaan om een uurtje actief bezig te zijn. Ze leren elkaar steeds beter kennen waardoor ze meer met elkaar willen delen, zoals bijvoorbeeld lichamelijke problemen of andere ervaringen, maar ook hoe ze hier weer bovenop zijn gekomen. Naast het mentale aspect, zie je dus ook dat het sociale aspect een zeer belangrijke rol speelt. Ondertussen is iedereen fanatiek aan het wandelen door het bos en oefeningen aan het doen voor verschillende spiergroepen onder begeleiding van energieke muziek en een heerlijk lentezonnetje.

Nadat het uur voorbij is komt vrijwel iedere week de opmerking: ‘Zo Koen, is het uur nu alweer voorbij?’ en ‘dat ging snel’. Dit is iets wat ik bij individuele therapie zelden gehoord heb, terwijl dit een half uur in beslag neemt. Wanneer we na het rekken en strekken aan de koffie gaan ben ik vaak, vanwege een andere afspraak, de eerste die de groep verlaat. De rest is vaak nog lekker aan het kletsen en pakt nog een bakkie.

Zou je een keertje willen meedoen met de wandelgroep op donderdagmorgen tussen 10.00 en 11.00, dan bent u van harte welkom!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk: 024-3447833

No Comments to "Het voordeel van groepstherapie"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

COPYRIGHT ©FY-FIT Fysiotherapie nijmegen 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
privacyreglement
WEBSITE BY FysioMarketeers