Lekker, bewegen! | Fysiotherapie-Nijmegen.com

BLOG

Lekker, bewegen!

By Anne Bronsema | In Nieuws | on september 19, 2019

Tegenwoordig hoor je het overal, op Facebook, Instagram, in het dagelijks leven, iedereen begint erover: je moet sporten! Overal kom je ´fitgirls/-boys´ tegen die je aansporen om te bewegen. Daarnaast komen er quotes voorbij als “zitten is het nieuwe roken”, “beware of the chair” en ga zo maar door. Persoonlijk krijg ik het hier Spaans benauwd van. De vraag is alleen, is het allemaal zo erg? Moeten we met zijn allen veel meer gaan bewegen om gezond te blijven? Het antwoord op deze vraag is (helaas toch wel) ja!

Volgens het RIVM blijkt nog geen 50% van de Nederlandse bevolking te voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB)1. De NNGB schrijft voor dat een volwassene wekelijks 150 minuten matig intensief moet bewegen en daarnaast minstens 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen, moet doen2. Het grappige om te zien is dat in de gegevens van het RIVM meer dan 75% van de mensen wel minstens 2 keer per week de spier- en botversterkende oefeningen doen. Blijkbaar is het dus vrij normaal om elke week twee keer te trainen om de botten en de spieren te versterken, maar voldoende bewegen blijkt voor een heleboel mensen dus erg lastig te zijn.

Maar wat moet je nou eigenlijk doen om aan die norm te voldoen? Veel mensen denken hierbij vaak al snel aan sporten, maar dat is nou het mooie van de beweegnorm, dit is niet het geval. Onder matig intensief bewegen valt al gewoon een stukje wandelen of fietsen2. Hieronder valt dus ook het doen van boodschappen op de fiets of een lekkere lunch- of avondwandeling. In de vorige beweegrichtlijn werd nog aangegeven dat de beweegactiviteiten over meerdere dagen verspreid moet zijn en dat de activiteit tenminste 10 minuten aaneengesloten moet zijn, maar dit blijkt wetenschappelijk niet onderbouwd te zijn. Wat wel wordt onderbouwd is dat wanneer iemand langer, vaker en/of intensiever traint, dan blijkt dit meer gezondheidsvoordelen op te leveren op de lange termijn2.

Nu denkt u natuurlijk allemaal leuk en aardig die NNGB, maar wat levert mij dit nou eigenlijk op als ik hier elke week aan voldoe? Wat is het gevolg van elke week genoeg bewegen? De World Health Organisation (WHO) geeft aan dat fysieke inactiviteit op plaats vier staat als grootste risicofactor voor het wereldwijde sterftecijfer3. Fysieke inactiviteit heeft invloed op ziektes als hart- en vaatziektes, diabetes type 2, borst- en darmkanker4. Al deze ziektes staan in Nederland in de top 10 van meest voorkomende doodsoorzaken5. Fysiek actief blijven kan dus grote gevolgen hebben voor de lichamelijke gezondheid en wordt dus daarom ook steeds belangrijker in de maatschappij.

Matig intensief bewegen heeft verschillende positieve effecten op het lichaam. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bij regelmatig bewegen de bloeddruk verlaagt.4,6 Een lagere bloeddruk vermindert de kans op een beroerte en op hart- en vaatziekten. Een ander bijkomstig voordeel is dat de buikomtrek afneemt. Een verminderde buikomtrek wordt geassocieerd met een lager cardiovasculair risico en als laatste wordt er geconstateerd dat de algemene conditie verbetert bij mensen die meer gaan bewegen. Een verbeterde conditie gaat vaak gepaard met een betere kwaliteit van leven4,6.

Het belangrijkste van dit verhaal is dus dat meer bewegen belangrijk is voor een groot deel van de bevolking, maar ook dat het allemaal niet zo intensief en tijdrovend hoeft te zijn als dat er soms over wordt gedacht. Het gaat erom dat je één of meerdere vormen van beweging kiest die je leuk vindt. Als je plezier hebt tijdens het bewegen, dan houd je het vaak langer vol. Dus… doe je wandelschoenen aan, pak je racket of desnoods je jeu de boules set en ga lekker bewegen. Het heeft uiteindelijk alleen maar voordelen!

Bronnen

  1. CBS i.s.m. RIVM. Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor (2018), beschikbaar via https://www.rivm.nl/leefstijlmonitor/bewegen, geraadpleegd op 27 augustus 2019
  2. Gezondheidsraad. Beweegrichtlijnen 2017. Den Haag: Gezondheidsraad, 2017; publicatienr. 2017/08
  3. World Health Organisation. Global Recommendations on Physical Activity for Health. Geneva: World Health Organisation; 2010. Beschikbaar via: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK305057/, geraadpleegd op 27 augustus 2019
  4. Murtagh, E. M., Nichols, L., Mohammed, M. A., Holder, R., Nevill, A. M. & Murphy, M. H. (2015), The effect of walking on risk factors for cardiovascular disease: An updated systematic review and meta-analysis of randomised control trials, Preventive Medicine, vol. 72, pp. 34-43.
  5. CBS, Ranglijst doodsoorzaken op basis van sterfte (2017), beschikbaar via https://www.volksgezondheidenzorg.info/ranglijst/ranglijst-doodsoorzaken-op-basis-van-sterfte, geraadpleegd op 28 augustus 2019
  6. Lin, X., Zhang, X., Guo, J., Roberts, C. K., McKenzie, S., Wu, W. C., Liu, S., Song, Y. (2015). Effects of Exercise Training on Cardiorespiratory Fitness and Biomarkers of Cardiometabolic Health: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American Heart Association4(7), e002014. doi:10.1161/JAHA.115.002014

No Comments to "Lekker, bewegen!"

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

COPYRIGHT ©FY-FIT Fysiotherapie nijmegen 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
privacyreglement
WEBSITE BY FysioMarketeers
Open chat
Maak een afspraak via WhatsApp