Pijn, alarmerend of toch niet? | Fysiotherapie-Nijmegen.com

BLOG

Pijn, alarmerend of toch niet?

By Ryan Wessels | In Nieuws | on juni 6, 2019

Een van de grootste contactreden om als patiënt contact op te nemen met een hulpverlener, komt door ervaring van pijn. Logisch, want pijn gaat vaak gepaard met weefselbeschadiging en is daarom ontzettend nuttig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verstuikte enkel of een snede in de vinger na het uitschieten met de kaasschaaf. Dit noemt men acute pijn die zich kenmerkt tot enkele weken waarin de pijn na verloop van tijd afneemt en de functie van het beschadigde weefsel weer toeneemt.
Maar wat als dit nou niet gebeurd en de pijn maanden of zelfs nog langer bestaat? Is dit dan nog steeds nuttig? Is het weefsel nog steeds niet herstelt? Dit zijn vaak vragen die bij de patiënt in het hoofd ronddwalen. Met deze vragen komt u vervolgens bij een hulpverlener en krijgt u misschien de term chronisch pijnpatiënt op uw hoofd gestempeld.
Nee, u bent geen aansteller. Het brein ervaart daadwerkelijk deze pijn. Maar wat kan er nou toe leiden dat deze pijn voor deze langere duur aanhoudt? Hierin ga ik u onderstaand meenemen.
De reden waarom pijn, nadat het weefsel is hersteld, nog steeds wordt ervaren is een overgevoelig zenuwstelsel. Vergelijk dit met een alarmsysteem van een woning. Het alarmsysteem is normaal ingesteld op het herkennen van een inbreker. Nu staat ditzelfde systeem afgesteld op het herkennen van een vlieg. Het alarmsysteem gaat sneller af zonder dat er daadwerkelijk alarmering nodig is. Een geluk: het zenuwstelsel is trainbaar en kan weer juist worden afgesteld!
Het is belangrijk om te achterhalen waardoor dit overgevoelige zenuwstelsel is ontstaan. Factoren die hier invloed op hebben zijn uw gedachten over de klacht, levensstijl, emoties vanuit het verleden en heden maar ook uw sociale omgeving.
Het is daarom goed om een stap achteruit te zetten en te bekijken wat er in de periode van het ervaren van klachten allemaal is gebeurd en nog gaande is.
Wanneer hierin meer inzicht is verkregen en verbanden worden gelegd, zijn de eerste stappen van het hertrain proces gemaakt. Het activeren van het lichaam is een belangrijke factor om weefsels weer te laten herkennen wat ze voorafgaand ervaarde. Ook leidt dit tot versterking van de lichaamsweefsels.
Wanneer u moeite heeft om op bovenstaande factoren grip te krijgen, durf dan om een helpende hand te vragen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk: 024-3447833

No Comments to "Pijn, alarmerend of toch niet?"

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

COPYRIGHT ©FY-FIT Fysiotherapie nijmegen 2013. ALL RIGHTS RESERVED.
privacyreglement
WEBSITE BY FysioMarketeers
Open chat
Maak een afspraak via WhatsApp